Domov / MAGAZÍN / BÝVAME / Ako skladovať chlieb a pečivo: ideálny je chlebník, ale…

Ako skladovať chlieb a pečivo: ideálny je chlebník, ale…

04. 01. 2024, SCONTO Nábytok
Ako skladovať chlieb
Chlieb ani iné druhy pečiva nepatria do chladničky alebo nepriedušného plastového vrecka. Nemali by ste ich nechávať voľne položené vonku ani v chlebníku. Ako teda skladovať chlieb, aby vám vydržal čo najdlhšie? Čítajte ďalej, poradíme vám, ako na to.

Pri skladovaní chleba je najdôležitejšia vlhkosť

A nie je to s ňou jednoduché. Keď je vzduch príliš vlhký, kôrka rýchlo zmäkne a pečivo rýchlejšie splesnivie. Keď bude vlhkosti málo, pečivo zase rýchlo stvrdne.

Vhodný spôsob skladovania chleba, resp. pečiva závisí od jeho typu. Pri bežnom chlebe s hrubou chrumkavou kôrkou putuje vlhkosť od jeho stredu smerom von. Z kôrky sa potom musí uvoľňovať. Ak jej v tom bráni nepriedušný obal, vlhkosť ostane v kôrke a tá zmäkne. Chlieb teda po prinesení z obchodu vybaľte a takto nechajte deň-dva. Vďaka tomu si udrží chrumkavosť aj mäkkosť. Následne ho zabaľte a uskladnite (postup ďalej v texte), vydrží vám tak pokojne ďalších päť dní.

Pri mäkkom pečive, ako sú rožky či sendvičový chlieb, je situácia iná. Toto pečivo má tenkú a mäkkú kôrku a hrozí mu skôr vyschnutie než zmäknutie. Môžete ho teda nechať zabalené od prvého momentu. Počítajte však s tým, že takéto pečivo vydrží kratšie, často iba zopár dní. Výrobcovia doň obvykle pridávajú rôzne konzervanty, aby životnosť predĺžili, ale to je už iný príbeh.

Ako skladovať kváskový chlieb? V podstate rovnako, má však výhodu, že vydrží dlhšie než chlieb z droždia. Môžu za to kyseliny obsiahnuté v kvásku. Podobné je to aj pri tmavom chlebe, ktorý za dlhšiu trvanlivosť vďačí hrubšiemu stupňu vymletia. Tmavá múka vďaka tomu nasáva vlhkosť pomalšie než biela.

Ako skladovať chlieb? Hlavne nie v chladničke

V súvislosti so skladovaním chleba je dôležitá aj teplota. Ideálnych je 20 – 25 °C na tmavom mieste, napríklad v špajze.
 
Nenechávajte chlieb na priamom slnku – voľne položený na kuchynskej linke alebo stole. Slnečné žiarenie ho rýchlo vysuší.

Chlebu škodia aj príliš nízke teploty. V chladničke veľmi rýchlo zostarne a začne sa drobiť. Okrem toho rýchlo nasaje pachy, podobne ako napríklad káva či sóda, ktoré možno v chladničke používate na odstránenie pachov. Ani v tomto prípade vám vrecko alebo obal nepomôžu vzhľadom na vysokú vlhkosť v chladničke.

Ako teda skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie? Najvhodnejším miestom je nádoba na chlieb, nazývaná aj chlebník.

Môžete si vybrať z rôznych materiálov, napríklad drevo, plast či oceľ. Lenže dôležitejšie sú rozmery. Chlebník by mal byť dostatočne veľký, aby ste mali rezervu aj na veľký chlieb či väčšie množstvo pečiva. Ak ho preplníte, vnútri stúpne vlhkosť a pečivo nebude môcť dýchať.
Zapamätajte si:
Chlebník treba pravidelne čistiť. Pečivo v chlebníku kontaminovanom baktériami a plesňami sa totiž pokazí omnoho rýchlejšie než v čistom (áno, plesne tam sú, aj keď ich ešte nevidíte).

Bez obalu to nepôjde

Aj vnútri chlebníka by mal byť chlieb (a iné pečivo) zabalený, ak chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie. Môžete na to použiť obaly z rôznych materiálov. Mali by však byť vhodné na styk s potravinami:

Papierové vrecko

Najhoršia voľba na skladovanie chleba. Už na druhý deň v ňom vyschne a stvrdne. Papier sa teda hodí len na prenášanie chleba z potravín či pekárne domov.

Igelitové a mikroténové vrecko alebo fólia

Tieto materiály sú (takmer) nepriedušné, výnimkou sú iba dierované igelitové obaly, aké používajú niektoré pekárne na krájaný chlieb. Vlhkosť z nich nemá kam uniknúť, kôrka rýchlo zmäkne.

Najhoršie je vložiť do takého obalu ešte teplé pečivo, prípadne ho prenášať zo studeného do teplého prostredia. Vtedy sa vnútorná vlhkosť vyzráža a plesne si rýchlo prídu na svoje.

Igelitové a mikroténové vrecká teda používajte iba v núdzi, prípadne na zamrazenie pečiva (píšeme o ňom na konci).

Látkové vrecko alebo plátno

Takto skladovali chlieb naše staré matere. Čerstvý chlieb zabalili do utierky a uložili do špajzy. Vydržal im aj týždeň. Navyše tieto obaly sú použiteľné opakovane, takže okrem ostatných členov rodiny vám poďakuje aj príroda.

V súčasnosti môžete použiť klasickú bavlnenú utierku, ľanové plátno alebo vrecko. Aj v nich sa však množia baktérie a plesne, preto by ste ich mali každé dva až tri dni vymeniť.

Nezabúdajte, že chlieb rád nasáva pachy z okolia. Na pranie kuchynských utierok či vreciek na chlieb teda používajte iba neparfumované prostriedky.
 

Obal so včelím voskom

Ide o látkové obaly (najčastejšie bavlnené) potiahnuté vrstvou včelieho vosku. Zahriatím v rukách vosk zmäkne a ľahšie priľne k povrchu pečiva. Včelí vosk je vhodný na styk s potravinami, pôsobí antibakteriálne a zabraňuje oxidácii. Zároveň umožňuje chlebu primerane dýchať a udržuje ho v ideálnej kondícii.

Rovnako ako látkové obaly, aj obaly zo včelieho vosku sú použiteľné opakovane. Majú však svoje špecifiká, nesmiete ich napríklad vystavovať vysokým teplotám, takže teplý chlieb a pečivo do nich nepatria.

Pokojne chlieb zamrazte, vydrží vám aj pol roka

V núdzi môžete chlieb aj zamraziť, zachová si celkom prijateľnú chuť. Rozkrájajte ho na menšie porciečo najčerstvejší zabaľte do igelitových vreciek, fólie alebo plastových nádob. Pri teplote –18 °C vám vydrží aj pol roka. Po čiastočnom rozmrazení môžete chlieb ohriať v rúre cca 20 minút pri teplote okolo 130 až 160 °C, aby sa mu vrátila chrumkavosť.

Ak máte väčšie množstvo pečiva, asi to za to stojí. Zamrazenie polovice malého chleba nemá veľký zmysel, keďže chuť čerstvého ničím nenahradíte. Navyše na zmrazenie a ohriatie miniete určité množstvo elektriny. Niekedy je lepšie urobiť zo staršieho chleba hrianky, krutóny do polievky, strúhanku alebo ho opiecť vo vajci.

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

Ako si poradiť so strašidlom? Vyžeňte detský strach z izby

Detská izba má veľký vplyv na pohodu a vývoj dieťaťa. Mala by pôsobiť príjemne, hravo a bezpečne. Pri zariaďovaní však treba zohľadniť aj fakt, že najmenší od narode…

Ako uvariť vajce? A sú lepšie domáce vajíčka alebo tie z obchodu?

Otázok, ktoré si kladieme v súvislosti s vajíčkami, nie je málo. Najčastejšie sa pýtame, ako dlho sa varí vajce natvrdo alebo namäkko, či sú lepšie domáce vajíčka al…