Domov / MAGAZÍN / BÝVAME / Ako uvariť vajce? A sú lepšie domáce vajíčka alebo tie z obchodu?

Ako uvariť vajce? A sú lepšie domáce vajíčka alebo tie z obchodu?

25. 03. 2024, SCONTO Nábytok
Otázok, ktoré si kladieme v súvislosti s vajíčkami, nie je málo. Najčastejšie sa pýtame, ako dlho sa varí vajce natvrdo alebo namäkko, či sú lepšie domáce vajíčka alebo kupované, ako spoznať čerstvé vajce a ako vajíčka správne skladovať. Tieto a ďalšie otázky zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Domáce vajcia alebo radšej kupované?

Mnohí ľudia sa domnievajú, že spôsob chovu sliepok má vplyv na kvalitu vajec. Ak ide o chov sliepok, tie vo voľnom výbehu alebo v ekologickom chove majú do istej miery lepší život, no kvalita vajec je v podstate porovnateľná. Nedá sa teda povedať, že vajíčka sliepok z týchto chovov sú zdravšie alebo lepšie.

V niektorých prípadoch môže byť dokonca vajíčko z domáceho chovu horšie než to z obchodu, pretože domáci chovatelia nemusia toľko dbať o zdravie sliepok a hygienické podmienky. Navyše v domácich chovoch možno chovatelia nemajú potrebné znalosti a kontrolu nad stravou sliepok, ktoré voľne behajú po prírode. Ďalším problémom domácich vajec je väčšie riziko ich kontaminácie, napríklad aj salmonelou.

Rozdiel je hlavne v tom, že domáce vajíčka môžeme jesť už krátko po ich znesení a sú teda veľmi čerstvé, zatiaľ čo vajcia z obchodov sa do našej kuchyne dostanú obvykle až pár dní po znesení.
Zapamätajte si:
Výživovú hodnotu a chuť vajec ovplyvňuje najmä strava sliepok, starostlivosť o ich zdravie aj čistota prostredia. A, samozrejme, čerstvosť a spôsob skladovania.

Pôvod vajec

Všetky vajcia predávané v obchodoch v rámci EÚ majú označenie s kódom. Prvé číslo na vajíčku určuje spôsob chovu (0 – chov v ekologickom poľnohospodárstve, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov v halách, 3 – chov v klietkach), nasleduje kód krajiny (napríklad označenie CZ znamená, že vajce je z Českej republiky). Za kódom krajiny je registračné číslo, ktoré určuje konkrétny chov, resp. konkrétnu farmu, z ktorej vajce pochádza. 

Trvanlivosť a skladovanie vajec

Ako domáce, tak aj kupované vajíčka vždy skladujte na chladnom a tmavom mieste a snažte sa ich spotrebovať do jedného mesiaca. Vajcia nikdy neumývajte. Vaječná škrupinka je pórovitá a na jej povrchu je ochranná vrstva. Umývaním a drhnutím by ste ju porušili, čím by sa uvoľnili póry a mohlo by dôjsť k preniknutiu mikroorganizmov. Vajíčka skladujte ideálne v chladničke v samostatnom obale a špičkou nadol.

Naše babičky vedeli predĺžiť čas skladovania vajec až na 9 mesiacov napríklad tým, že ich ukladali do pšenice alebo vodného skla (roztok kremičitanu sodného). Dnes sú však možnosti chovu aj dostupnosť vajec väčšie, takže nie je potrebné príliš sa zaoberať dlhým skladovaním.

Zásady skladovania vajec:
  1. Vajíčka skladujte v najchladnejších častiach chladničky ideálne pri teplote 5 –8 °C, maximálne do 18 °C. Spotrebujte ich do jedného mesiaca. Chladničky sú zvyčajne vybavené špeciálnymi držiakmi na vajcia, a to vo dverách. Vzhľadom na otváranie chladničky tam však nie je stabilná teplota, takže dvere nie sú najlepším miestom na skladovanie vajíčok.
  2. Okolo vajec zaistite prúdenie vzduchu a majte ich uložené špičkou nadol v samostatnej a umývateľnej nádobke.
  3. Škrupinu neumývajte, aby ste neporušili povlak, ktorý chráni vajíčko pred vonkajším prostredím.
  4. Vajcia neskladujte spolu s aromatickými potravinami, keďže vzhľadom na póry na škrupine ľahko absorbujú pachy.
  5. Nevystavujte vajíčka zmenám teploty a priamemu slnečnému svetlu.

Ako spoznať čerstvé vajce

Čerstvé vajce má pevný žĺtok a priehľadný bielok. Keď rozbijete čerstvé vajce, žĺtok drží pohromade, v prípade starších vajec sa ľahko roztečie. Pred rozbitím spoznáte čerstvosť vajíčka jeho ponorením do pohára s vodou:
 
  • keď klesne ku dnu a zostane tam, je čerstvé;
  • keď sa bude vznášať, je staré asi týždeň;
  • keď bude plávať na hladine, zrejme je staré dva a viac týždňov (plávanie na hladine spôsobuje vzduchová bublina).
Vedeli ste, že? 
Farba žĺtka nemá vplyv na kvalitu a čerstvosť, odtieň určuje strava sliepok. Ani farba škrupiny nie je indikátorom kvality, ale je daná plemenom sliepky, ktorá vajce zniesla. 

Ako uvariť vajce, aby bolo akurát, aby nepraskalo a ľahko sa lúpalo?

Uvariť vajíčka, to nie je nič zložité, napriek tomu musíte dodržať niekoľko pravidiel, aby bol výsledok perfektný a aby ste sa nemuseli rozčuľovať pri ich lúpaní.
Zásady varenia vajec:
  1. Vajce vyberte z chladničky skôr, aby sa pred varením ohrialo na izbovú teplotu. Nedávajte ho variť studené priamo z chladničky.
  2. Pri varení by malo byť celé ponorené vo vode. Ideálne je, ak použijete malý a vyšší hrniec. Vo veľkom hrnci budete kvôli pár vajíčkam zohrievať zbytočne veľa vody a navyše sa počas varu rýchlejšie odparí.
  3. Do vody môžete pridať lyžicu octu, citrónovej šťavy alebo soli, aby škrupinka počas varenia nepopraskala.
  4. Vajíčka vkladajte do vriacej vody. Ak ich dáte do studenej a až potom ju začnete zohrievať, ťažko odhadnete čas potrebný na správne uvarenie.
  5. Ak chcete vajíčka namäkko, varte ich cca 3 – 4 minúty. Vajíčka na polomäkko varte 7 minút a natvrdo 9 – 10 minút. Dlhšie varenie môže spôsobiť nepríjemnú farbu žĺtka. Nespoliehajte sa na svoj odhad a čas si zmerajte pomocou kuchynských minútok.
  6. Ihneď po vybraní vajec z vriacej vody ich prudko schlaďte v ľadovej vode. Tým zastavíte varenie vnútri vajíčok a navyše sa budú ľahšie lúpať.
  7. Pri vkladaní vajec do vriacej vody a pri ich vyberaní nepoužívajte obyčajnú lyžicu. Z tej ľahko skĺznu a rozbijú sa. Skvele poslúži kuchynské náčinie, ako napríklad naberačka na špagety alebo sitko.

Je lepšie krájať vajíčka nožom alebo použiť krájač?

Nie vždy sa podarí nakrájať uvarené vajíčka na úhľadné plátky. Bielok sa občas trhá alebo sa oddeľuje od žĺtka a žĺtok sa zas môže lepiť na nôž alebo struny krájača. Tu sú tri vychytávky, ktoré vám môžu pomôcť pri krájaní vajec:
  1. Vajcia krájajte vždy vychladené. Teplý žĺtok bude mať pri krájaní tendenciu lepiť sa.
  2. Ak potrebujete nakrájať veľké množstvo vajec napríklad do šalátov, nátierok alebo plniek, použite krájač na vajíčka alebo na zemiaky. Nakrájané vajíčka nemusia byť perfektné a vďaka krájaču budete mať prácu raz-dva hotovú.
  3. Ak potrebujete úhľadné plátky, použite ostrý nôž. Čepeľ noža pred krájaním schlaďte pod prúdom ľadovej vody alebo ho do nej namočte. Navyše po osušení môžete čepeľ postriekať olejom v spreji alebo ju ním ľahko namažte. Krájanie vám potom pôjde ako po masle.

Hlavné zásady pri varení a skladovaní vajíčok, ktoré si treba zapamätať:

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

Ako si poradiť so strašidlom? Vyžeňte detský strach z izby

Detská izba má veľký vplyv na pohodu a vývoj dieťaťa. Mala by pôsobiť príjemne, hravo a bezpečne. Pri zariaďovaní však treba zohľadniť aj fakt, že najmenší od narode…

Kam a ako vysoko zavesiť televízor

Už pár hodín denne strávených pri zle umiestnenom televízore môže mať nepriaznivý vplyv na vaše oči, krčné svalstvo či chrbticu. Ak sa tomu chcete vyhnúť, mali by st…