Domov / MAGAZÍN / VYBERÁME / Plastová alebo drevená doska na krájanie? Dôležitý nie je iba materiál

Plastová alebo drevená doska na krájanie? Dôležitý nie je iba materiál

12. 01. 2023, SCONTO Nábytok
Doska, lopárik či denko na krájanie – nech už túto kuchynskú pomôcku nazývate akokoľvek, výber by ste nemali podceňovať. Nevhodná doska rýchlo otupí vaše nože a navyše môže zadržiavať baktérie, ktoré sú nebezpečné pre vaše zdravie aj zdravie vašich blízkych. Prečítajte si, ako zvoliť vhodný materiál, tvar a ako sa o dosku na krájanie starať, aby vám vydržala čo najdlhšie.

Tvrdá drevená doska na krájanie otupuje nôž rýchlejšie

Hoci drevo sa na výrobu dosiek na krájanie používa často, medzi jednotlivými druhmi sú veľké rozdiely. Platí to najmä pre tvrdosť – tvrdé drevo, ako napríklad buk či dub, otupí ostrie noža rýchlejšie. Vysokú tvrdosť má aj drevená doska na krájanie z akácie, mangovníka alebo bambusu. Plasty a mäkké drevo, ako napríklad smrek či borovica, sú k čepeli šetrnejšie. Mäkkosť však znamená aj kratšiu životnosť, keďže čepeľ v nich zanechá hlbšie ryhy.

Stretnete sa aj s doskami z bezpečnostného skla, zo žuly či z mramoru. Vyčistíte ich veľmi jednoducho, no mali by ste ich používať skôr na krájanie spojené so servírovaním než na prípravu surovín. Majú totiž príliš tvrdý povrch, ktorý ostrie noža otupí veľmi rýchlo.

Plastová doska na krájanie nemusí byť hygienická

Plastová doska na krájanie je na rozdiel od drevenej pachovo neutrálna. Krájané potraviny ju nezafarbia a môžete ju umývať aj v umývačke riadu. To sú dôvody, prečo plasty obľubujú aj profesionálni kuchári.

Napriek tomu nemusí byť plastová doska na krájanie automaticky hygienickejšia ako drevená. Len čo ju opotrebujete a zárezy od nožov dosiahnu určitú hĺbku, nebudete ich vedieť úplne vyčistiť a budú sa v nich hromadiť baktérie.

Potvrdila to aj staršia štúdia Kalifornskej univerzity, v ktorej vedci skúmali dosky na krájanie z desiatich druhov dreva a zo štyroch druhov plastu. Na povrchu drevených dosiek objavili omnoho menej baktérií než v prípade plastových.

Podľa štúdie za to môže štruktúra dreva, ktorého póry vtiahnu baktérie pod povrch. Tam sa prestanú množiť a následne zahynú. Záverom je, že pri dlhodobom používaní a opotrebovaní sú drevené dosky hygienickejšie než plastové. Podľa niektorých článkov má vraj drevo prirodzené antibakteriálne vlastnosti, keďže pri každom záreze vylučuje kyselinu trieslovú. Túto skutočnosť však autori štúdie neuvádzajú. Dr. Ben Chapman zo Štátnej univerzity v Severnej Karolíne dodáva, že najlepšie sú na tom dosky z tvrdého dreva, keďže obsahujú jemné póry. Zároveň odporúča používať plastové dosky na krájanie mäsadrevené zase na krájanie potravín, ktoré neprejdú tepelnou úpravou.

Americká agentúra FDA (Správa potravín a liečiv, niečo ako naša Štátna veterinárna a potravinová správa SR) považuje za bezpečné oba druhy materiálov v prípade, že ich starostlivo čistíte a po opotrebovaní meníte.
Tip pre vás: 
Poškriabaná plastová doska na krájanie vám môže ešte poslúžiť na prípravu mäsa alebo surovín, ktoré budete pred konzumáciou tepelne upravovať.

Na pečivo a mäso radšej veľkú dosku

Dôležitým parametrom pri výbere dosky na krájanie sú rozmery. V obchodoch nájdete dosky od 25 × 15 cm, no dĺžka tých najväčších môže presiahnuť aj 50 cm.

Na pečivo je ideálna veľká drevená doska na krájanie – vďaka nej nebudete mať omrvinky po celej kuchyni. Po väčších rozmeroch siahnite aj vtedy, keď potrebujete porciovať veľké kusy mäsa, inak môžete šťavou zo surového mäsa kontaminovať pracovnú dosku (tzv. krížová kontaminácia – o nej viac nižšie v článku). 

Čistejšie a hygienickejšie prostredie vám pomôžu udržať dosky na krájanie, ktoré majú po obvode vyhĺbené drážky. Tie slúžia práve na zachytenie šťavy z mäsa, ale aj zo surového ovocia a zeleniny (napríklad z paradajok).
Tip pre vás:
Pri výbere dosky na krájanie si dajte pozor, aby sa vám zmestila do umývačky riadu alebo do drezu.
Niektoré dosky majú protišmykovú úpravu, napríklad v podobe gumových nožičiek alebo okrajov. Bude sa vám to hodiť najmä pri plastových a sklenených, drevo po povrchu až tak nekĺže. Veľká drevená doska na krájanie či miesenie cesta býva zakončená prečnievajúcou hranou, ktorou ju zachytíte o okraj pracovnej dosky alebo stola.

Ak budete chcieť dosku zavesiť, uistite sa, že je vybavená okom na zavesenie, ktoré je dostatočne veľké. Nie je totiž samozrejmosťou.

Pozor na krížovú kontamináciu

Tzv. krížová kontaminácia je jednou z častých príčin salmonelózy, ale aj iných nákaz z potravín. Vzniká napríklad vtedy, keď krájate na jednej doske najprv kontaminovanú surovinu (najčastejšie surové mäso) a potom inú surovinu, ktorá už neprejde tepelnou úpravou, napríklad uhorku na šalát alebo upečené mäso.

Aby ste sa krížovej kontaminácii vyhli, mali by ste používať najmenej dve samostatné dosky na krájanie. Podobné je to aj s nožmi a ďalšími pracovnými pomôckami. Po krájaní surového mäsa ich nezabudnite dôkladne umyť.
Zapamätajte si:
Žiadna doska na krájanie nelikviduje baktérie automaticky. Každú musíte pravidelne čistiť bez ohľadu na druh materiálu.

Drevená doska na krájanie do umývačky nepatrí

Čistenie plastových, sklenených či kameninových dosiek môžete vo väčšine prípadov nechať na umývačku riadu. Každý materiál je však iný, vždy sa preto riaďte pokynmi výrobcu. Drevená doska na krájanie do umývačky nepatrí, čistite ju iba ručne.

Pri ručnom umývaní by ste mali dosku najprv opláchnuť horúcou vodou. Dajte si pritom pozor, aby ste tekutinu na doske (šťavu z mäsa) nerozprskli po okolí. Následne dosku vydrhnite hubkou a čistiacim prostriedkom na riad. Dosku nenechávajte ponorenú vo vode a sušte ju vždy nastojato.

Na dezinfekciu plastových dosiek môžete vo väčšine prípadov použiť aj chlórové a iné agresívnejšie čistiace prostriedky, z dosky ich však treba starostlivo opláchnuť. Opäť platí, že je potrebné dbať na pokyny výrobcu, každý materiál je iný. Na dezinfekciu drevených dosiek na krájanie je vhodnejší ocot. Ak potrebujete silnejší účinok, môžete použiť aj 3 % roztok peroxidu vodíka. Pozor, vyššie koncentrácie sú žieravé!

Zbaviť dosku zápachu a škvŕn môžete tak, že ju potriete šťavou z polovice citróna alebo pastou, ktorú vyrobíte zmiešaním sódy bikarbóny, soli a vody.

Zhrnutie:

  • Doska na krájanie z tvrdého dreva otupí čepeľ noža rýchlejšie ako mäkké drevo či plast.
  • Mäkké dosky na krájanie rýchlejšie poškriabete, hlboké ryhy sa ťažko čistia a držia sa v nich baktérie.
  • Plastové dosky sú vhodnejšie na krájanie surového mäsa a potravín, ktoré budete následne tepelne upravovať. Aby ste zabránili krížovej kontaminácii, na potraviny, ktoré tepelne upravovať nebudete, používajte samostatnú dosku. 
  • Drevená doska na krájanie nepatrí do umývačky riadu. Sušte ju vždy nastojato.

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

Aké stoličky do kuchyne či jedálne?

Pôžitok z jedla ovplyvňuje aj pohodlie pri jeho konzumácii. Stoličky do jedálne by preto mali byť nielen vkusné, ale aj ergonomické. Ako vybrať tie správne?

RADÍME: Ako si vybrať záhradné sedenie

Než sa bezhlavo vrhnete do zariaďovania terasy a kúpy záhradného sedenia, mali by ste si ujasniť, aké máte požiadavky na priestor, dizajn aj materiál. A nezabudnite …