Domov / MAGAZÍN / BÝVAME / Usporiadanie potravín v chladničke: aké zásady dodržiavať?

Usporiadanie potravín v chladničke: aké zásady dodržiavať?

16. 02. 2023, SCONTO Nábytok
Vedeli ste, že medzi najväčších pôvodcov epidémií nepatria iba vírusy chrípky, ale aj baktérie premnožené v nesprávne skladovaných potravinách? Poradíme vám, ako usporiadať potraviny v chladničke a udržať ich v nej čo najdlhšie čerstvé, aby sa z nej nestalo epicentrum salmonelózy.

Základom je správna teplota

Nesprávne skladované mäso, vajcia, mliečne výrobky, ale aj nedostatočne umytá zelenina a ovocie – to všetko môže byť pôvodcom ochorení prenášaných potravinami. Nakaziť sa môžete baktériami z rodu salmonela, yersinia, šigela, listéria, kampylobakter či E. coli (a to zďaleka nie je kompletný zoznam nákaz z potravín).

Všetky tieto baktérie však majú spoločného nepriateľa. Okrem dezinfekčných prostriedkov sú ním aj teploty pod 5 °C a nad 60 °C, pri ktorých sa prestávajú množiť. Skôr než začnete riešiť usporiadanie vecí v chladničke, uistite sa teda, že v nej máte teplotu pod 5 °C.
Zapamätajte si:
Nízka teplota množenie baktérií spomaľuje, ale nezastavuje. Aj keď nastavíte teplotu v chladničke na 0 °C, takmer všetky potraviny sa skôr či neskôr pokazia. Plesne sú ešte odolnejšie a neprekáža im ani teplota pod 5 °C.
Pri drahších chladničkách teplotu nastavíte s presnosťou na 1 °C pomocou tlačidiel a odsledujete ju na displeji. Pri mnohých modeloch vám však bude musieť stačiť mechanicky ovládaný termostat. Ten nemá stupnicu ciachovanú v °C, ale v číslach, ktoré vyjadrujú intenzitu chladenia (napríklad 1 – 7).

Tento spôsob regulácie je menej presný. V lete musíte často nastaviť intenzívnejšie chladenie, aby ste vnútri zachovali čo najstabilnejšiu teplotu. Ak chcete mať istotu, že v chladničke je správna teplota, musíte si dokúpiť chladničkový teplomer (stojí pár eur). Umiestnite ho na strednú poličku.
Vedeli ste, že? 
Ak chcete v chladničke čo najstabilnejšiu teplotu a najnižšiu spotrebu energie, umiestnite ju v kuchyni s dostatočným odstupom od zadnej steny. Vzduch okolo chladničky bude môcť voľne prúdiť a teplo sa bude do okolia uvoľňovať efektívne. Skrinky na vstavané chladničky sú na tento účel vybavené aj vetracími mriežkami, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu.

Ako usporiadať veci v chladničke? Začnite zdola

To, že na chladničke nastavíte nejakú teplotu, ešte neznamená, že bude všade rovnaká. Teplý vzduch je totiž ľahší než studený a prirodzene stúpa nahor. Vo vrchnej časti chladničky je teda vyššia teplota ako naspodku.

Niektoré chladničky dokážu teplotu rozložiť rovnomernejšie. Využívajú na to zabudovaný ventilátor, ktorý zabezpečuje nútený obeh vzduchu. Môže byť vybavený aj antibakteriálnym filtrom pohlcujúcim pachy. Obeh vzduchu rovnomernejšie rozloží aj vlhkosť, preto potraviny v takýchto chladničkách vydržia čerstvé o niečo dlhšie.

Tak či onak, teplotným rozdielom sa nikdy úplne nevyhnete. Pri nastavení teploty 5 °C dosiahnete v spodnej časti chladničky cca 2 °C. Na najspodnejšej poličke by ste teda mali skladovať červené mäso, hydinu, ryby alebo iné rýchlo sa kaziace potraviny. Stredná polička je o niečo teplejšia a vhodná pre stredne rizikové potraviny, ako sú mlieko, vajcia, syry, jogurty či údeniny.
Tip pre vás:
Ak sa o niektoré zo surovín obávate, posuňte ich dozadu. V zadnej stene je totiž zabudovaný výparník, ktorý je zdrojom chladu.
-Ak má vaša chladnička tzv. nulovú zónu, máte vyhrané. Ide o zásuvku so stálou teplotou blízkou nule a s vlhkosťou až 90 %. Táto zásuvka je určená práve na skladovanie mäsa a ďalších rýchlo sa kaziacich potravín, ktoré vďaka nej vydržia dlhšie čerstvé. Výrobcovia ju nazývajú rôzne, napríklad biofresh, vitafresh či perfectfresh.

Vo dverách je najteplejšie

Teplota v priestore vrchných poličiek je vyššia a môže dosiahnuť až 8 °C. Tieto miesta využite na skladovanie potravín, ktoré sa chystáte v blízkom čase spotrebovať. Ide napríklad o otvorené balenia, zvyšky hotových jedál, džemy a pod.
 
Najteplejšie miesto chladničky s 10 – 15 °C nájdete vo vnútornej strane dverí. Navyše teplota v tomto priestore rýchlo stúpa pri ich otváraní. Vo dverových priehradkách preto skladujte potraviny, ktoré znesú vyššie teploty. Ide napríklad o džúsy, limonády, oleje, kečup, horčicu, tekuté dochucovadlá (pozor, nie tie vyrobené z majonézy, zo smotany či z jogurtu) či maslo, ktoré vďaka vyššej teplote nebude príliš stuhnuté.
 
Na ovocie a zeleninu sú určené plastové boxy v spodnej časti chladničky. Výrobcovia ich nazývajú crisper alebo crispbox, teplota v nich dosahuje cca 10 °C. Často bývajú vybavené aj klapkami na nastavenie vlhkosti
 
Vysokú vlhkosť obľubuje šalát, kapusta, mladá cibuľka, karfiol či brokolica. Naopak, pre papriku, jablká, hrušky, slivky, marhule, melón a iné ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vody je vhodnejšia nízka vlhkosť. Čerstvosť predĺži aj funkcia vyžarovania modrého svetla, ktoré v zelenine a ovocí podporuje pokračovanie fotosyntézy. 
 
Ak môžete, skladujte zeleninu a ovocie oddelene. Ovocie totiž produkuje etén (niekedy nesprávne nazývaný aj etylén), čo je plynný hormón, ktorý urýchľuje dozrievanie.
Vedeli ste, že? 
Banány, citrusy, avokádo, paradajky, bylinky, cibuľa a zemiaky do chladničky nepatria. Nájdite im radšej miesto v kuchynských vozíkoch. Platí to aj pre pečivo, olivový olej a med.

Nechajte vzduch prúdiť

Ako sme už spomenuli, na zachovanie správnej vlhkosti a tým aj čerstvosti potravín je dôležité dostatočné prúdenie vzduchu. To vzniká aj v chladničkách bez ventilátora vplyvom meniacej sa teploty. Aby ste prúdeniu nebránili, neukladajte balenia potravín tesne pri seba, ale nechajte medzi nimi medzery. Chladničku zbytočne neprepĺňajte.

Potraviny by ste mali skladovať v uzatvárateľných nádobách alebo ich aspoň prekryte. Udržia si tak potrebnú vlhkosť, nenasajú pachy z okolia a prípadné baktérie sa z nich nebudú šíriť ďalej. 

Obzvlášť veľký pozor si dajte na surové mäso a ryby, ktoré by ste vždy mali aspoň položiť na podnos alebo tanier. V opačnom prípade môže šťava z nich kontaminovať ostatné potraviny, ktoré nebudete pred jedením tepelne upravovať.

Ďalšie tipy na správne usporiadanie vecí v chladničke:

 
  • Hotové jedlá neskladujte vo veľkých hrncoch alebo nádobách. Ak ich rozdelíte do viacerých menších a plytších, schladia sa rýchlejšie.
  • Potraviny po dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti nemusia byť automaticky nebezpečné. Pri zmene vzhľadu alebo pachu ich však radšej vyhoďte. Zabránite tým kontaminácii zvyšku chladničky.
  • Plesnivé potraviny okamžite vyhoďte. Nielenže sú plesne jedovaté, ale dokážu sa aj rozšíriť v priebehu pár hodín.
  • Do chladničky nepatria ani otvorené konzervy. Kov by mohol narušiť chuť ich obsahu.

Správne usporiadanie potravín v chladničke nestačí

Správna teplota a usporiadanie nie sú všetko. Vnútorný priestor by ste mali aj pravidelne čistiť. Zabránite tým množeniu baktérií i plesní a vytvoríte zdravé prostredie, v ktorom potraviny vydržia čo najdlhšie.

Pri čistení nezabúdajte okrem stien chladničky a sklenených poličiek ani na priehradky vo dverách a na boxy na zeleninu a ovocie. Poličky neponárajte do vody, môžu byť totiž vyrobené z dvojitého skla. Voda by mohla preniknúť medzi vrstvy a držať sa tam.

Vyčistite aj odtokový kanálik na kondenzát naspodku zadnej steny. Ak by sa upchal, kondenzát by sa hromadil vnútri chladničky a vlhkosť by stúpla nad optimálnu úroveň.
Na čistenie môžete použiť saponát alebo univerzálny čistiaci prostriedok. Po prečistení môžete povrchy aj vydezinfikovať, napríklad prostriedkom s obsahom chlóru. Pre istotu si však vopred prečítajte návod na použitie. Každý materiál je iný a agresívny čistiaci prostriedok by mohol na niektorých plochách zanechať škvrny.
Tip pre vás:
Pachy v chladničke pohlcuje mletá káva alebo jedlá sóda. Postačí, ak ich necháte v otvorenej nádobke a raz za pár týždňov vymeníte za čerstvé.

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

Ako si poradiť so strašidlom? Vyžeňte detský strach z izby

Detská izba má veľký vplyv na pohodu a vývoj dieťaťa. Mala by pôsobiť príjemne, hravo a bezpečne. Pri zariaďovaní však treba zohľadniť aj fakt, že najmenší od narode…

Ako uvariť vajce? A sú lepšie domáce vajíčka alebo tie z obchodu?

Otázok, ktoré si kladieme v súvislosti s vajíčkami, nie je málo. Najčastejšie sa pýtame, ako dlho sa varí vajce natvrdo alebo namäkko, či sú lepšie domáce vajíčka al…