Domov / MAGAZÍN / ZARIAĎUJEME / Výbava každej kuchyne: hrnce a panvice

Výbava každej kuchyne: hrnce a panvice

25. 08. 2022, SCONTO Nábytok
Hrnce a panvice sú základným riadom do kuchyne, bez nich si v podstate teplé jedlo nenavaríme, ak teda nerátame instantné polievky, ktoré stačí zaliať horúcou vodou. Čo brať do úvahy pri ich výbere?
Kvalitné hrnce boli kedysi nevyhnutnosťou, ktorú musela mať každá budúca nevesta do výbavy spolu s perinami a bielizňou, uloženou v zdobenej truhlici. Prenášanie tohto majetku bolo dokonca samostatnou súčasťou svadobného obradu. A hoci doba pokročila, kvalitná súprava hrncov a dobrá panvica stále nestratili nič zo svojho významu. Ich výber závisí od toho, koľko členov má domácnosť, ako často ich plánujete používať, aký máte sporák, a aj od toho, či ich plánujete umývať v umývačke riadu.

Aká rodina, také hrnce

Zjednodušene môžeme povedať, že hrnce si treba vyberať tak, aby zapadli do vašej rodiny. Ak sa v kuchyni zvŕtate naozaj len príležitostne a vašu domácnosť tvoria jedna až dve osoby, vystačíte si s dvomi hrncami rôznych objemov. Základom je hrniec s objemom približne 3 litre a malá rajnica. V súvislosti s nádobami na varenie sa môžete stretnúť aj s pojmom kastról – ide vlastne o rajnicu, teda nižšiu nádobu s dvomi úchytkami. Od hrnca sa odlišuje tým, že hrniec je vyšší a užší. Kastról má širšiu základňu.

Väčšia rodina či pravidelné varenie si už vyžadujú súpravu hrncov. Ich výhodou sú hrnce rôznych veľkostí, ktoré kúpite v jednom balení, a jednotný dizajn. Najväčšie hrnce v súprave môžu mať objem až 7 litrov. Nezastupiteľným kusom riadu je aj kvalitná a dostatočne hlboká panvica, na ktorej sa dá vyprážať, flambovať či dusiť. Okrem woku využijete grilovaciu panvicu s grilovacou mriežkou či panvicu na palacinky a lievance. Čas a energiu vám zase ušetrí „papiňák“. V tlakovom hrnci sa totiž pokrmy varia kratšie.
Náš tip
Rozhodujúce pri výbere môžu byť aj praktické „maličkosti“ ako odnímateľná rukoväť či ryska vnútri označujúca množstvo vody.

Materiál hrncov a panvíc

Najviac diskutovaný býva materiál, z ktorého sú hrnce vyrobené. Každý má svoje plusy aj mínusy. Podľa toho sa hodia na jednotlivé tepelné zdroje. Pokiaľ máte doma plynový alebo sklokeramický sporák, vaše hrnce a panvice môžu byť vyrobené v podstate z akéhokoľvek materiálu. Indukcia si však vyžaduje feromagnetický riad. Pri plyne si zase dajte pozor na materiál uší hrncov, aby nebol horľavý. Najdôležitejšími parametrami pri výbere hrncov a panvíc sú odolnosť, nepriľnavosť a nároky na údržbu.
Náš tip
To, či má riad feromagnetické dno, a teda je vhodný na indukciu, zistíte jednoduchým testom – musí na sebe udržať magnet. Väčšina výrobcov označuje indukčný riad grafickým symbolom cievky (vlnoviek) alebo slovným označením.
Riad z keramiky
Keramické hrnce a panvice majú keramické vnútro, ktoré je prirodzene nepriľnavé, jedlo sa teda na nich nepripáli. Okrem toho sa ľahko čistia. Nie všetky takéto hrnce však sú vhodné na indukciu. Na trhu nájdete aj hrnce a panvice z materiálu Silargan, čo je vlastne takmer neporézna keramická plocha. 

Riad z kameniny
Kamenina je v tomto prípade vnútorná úprava z mramoru alebo zo žuly (granitový riad). Obe povrchové úpravy z prírodného kameňa prinášajú benefity, ako sú jednoduchá údržba, možnosť prípravy jedál s minimálnym množstvom tuku a skrátenie prípravy jedál. Odolný povrch oceníte aj po rokoch používania.

Riad z antikora
Dnes patrí k najpoužívanejším typom. Antikorové hrnce a panvice sú cenovo dostupné, keď sa však pripália, horšie sa čistia. Kvalitné súpravy z nehrdzavejúcej ocele majú trojvrstvovú sendvičovú štruktúru, ktorá vedie teplo rovnomerne po celej ploche dna, a sú vhodné aj na indukciu. Hoci horšie držia teplo, rýchlo sa zohrievajú.
Riad zo smaltu
Smaltované hrnce sú klasikou, ktorú poznáme z čias našich babičiek, preto sa dizajnom hodia do kuchýň vo vidieckom štýle. Presvedčia vás svojou odolnosťou a dlhou životnosťou, vydržia dokonca teplotu vyše 400 stupňov Celzia a vhodné sú aj do rúry. Smaltovaný povrch je odolný proti poškrabaniu a rozbitiu.
 
Riad z hliníka
Rozšírený materiál, ktorý sa často kombinuje aj s inými materiálmi, t. j. vnútro býva potiahnuté vrstvou z keramiky či mramoru. Obľúbený je u gazdiniek kvôli nepriľnavému povrchu a nízkej hmotnosti. Ponúka možnosť variť bez tuku a je určený buď na všetky typy varných dosiek, alebo s vylúčením indukcie.
Riad z teflónu
Teflónové panvice sa ľahko čistia, pre niekoho však môžu byť kontroverzné, keďže si vyžadujú šetrné zaobchádzanie a nesmie byť narušený ich povrch. Na miešanie jedla v takejto nádobe sú preto vhodné nástroje z dreva alebo plastu. Pozor aj na teploty vyššie ako 260 stupňov Celzia, z materiálu by sa mohli uvoľňovať nebezpečné látky.

Riad z medi
Medené hrnce a panvice vyzerajú už na pohľad luxusne. Majú výbornú vodivosť tepla, treba im však venovať špeciálnu starostlivosť. Nedajú sa umývať v umývačke a ich vonkajší povrch treba ošetrovať špeciálnym prípravkom. Sklameme aj tých, ktorí majú doma indukciu – nie sú na ňu vhodné.
 
Riad z liatiny
Z tohto obľúbeného a rokmi overeného materiálu sa vyrábajú predovšetkým pekáče. Liatinový riad je mimoriadne vhodný na plynový sporák, pozor však na umývačku riadu – vyžaduje si ručné čistenie v dreze. Nevýhodou liatinových hrncov je vyššia hmotnosť.
Riad z titánu
Titán je určený na plynové, elektrické aj sklokeramické a indukčné varné plochy. Titánový riad má vynikajúce tepelné vlastnosti a nepriľnavý povrch, vďaka ktorému pri príprave jedla nemusíte používať tuk. Pripravte sa však na vyššiu cenu

Ako si vybrať tlakový hrniec

Okrem štandardných hrncov patria k populárnym aj tlakové. Ako vlastne funguje tlakový hrniec na sporák? Vnútri nádoby sa zvýši tlak, vďaka ktorému sa jedlo varí pri vyššej teplote než v bežnom hrnci, a teda aj oveľa rýchlejšie – v priemere až o 70 %. Hovädzinu si dokážete pripraviť za štvrtinu bežného času, polievku už za 8 minút. Po dosiahnutí maximálnej hodnoty tlaku sa otvorí regulačný ventil, ktorý vypustí prebytočnú paru. Benefitom okrem úspory času a energie je zachovanie vitamínov a živín zeleniny, lepšia chuť i šťavnatosť mäsa.
Vedeli ste, že?
Označenie „papiňák“, ktoré zľudovelo ako pomenovanie pre tlakový hrniec, je odvodené od priezviska jeho vynálezcu, ktorým bol Francúz Denis Papin.
Pri výbere tlakového hrnca sa zamerajte na osvedčené značky. Budete mať istotu, že pôjde o kvalitný výrobok. Takéto hrnce bývajú vyrobené z antikora, ktoré nepohlcuje pachy potravín. Kvalitný tlakový hrniec má aj viacvrstvové sendvičové dno, dva až tri bezpečnostné ventily, kvalitné tesnenie a tepelne izolované rukoväti. Niektoré modely nájdete v ponuke aj s naparovacou vložkou na varenie na pare. Jedlo si tak zachová viac výživných látok aj chuti.
Komfort obsluhy hrnca závisí i od typu zatvárania. Na výber máte pákové, bajonetové a nacvakávacie. Nelíšia sa z hľadiska bezpečnosti, len pohodlnosti – posledný typ pokrievky môžete nasadiť a zaistiť aj jednou rukou. Váš výber môže ovplyvniť aj podpora plynu či indukcie, výrobcovia sa však väčšinou snažia svoje výrobky vybaviť univerzálnym dnom.
 
Veľmi dôležitým údajom je veľkosť a objem hrnca. Dvom ľuďom postačí objem 5 litrov, pre rodinu s tromi až piatimi členmi je ideálny hrniec do 7 litrov, ktorý nie je príliš objemný na skladovanie. Na varenie pre šesť a viac ľudí pokojne kúpte model, do ktorého sa zmestí 10 a viac litrov. Aj keď sa vám môže zdať príliš veľký, z bezpečnostných dôvodov sa tlakové hrnce nesmú plniť viac ako do dvoch tretín svojho objemu.

Zhrnutie na záver:

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

Na príjemný spánok: paplóny, vankúše a matracové chrániče

Spánok je dôležitý na regeneráciu tela a pre zdravie organizmu. Na jeho kvalitu má vplyv viacero faktorov vrátane svetla, tepla či samotného vybavenia postele. Ako s…

10 pravidiel dizajnovania interiéru

Jednoduché, ale zato dôležité pravidlá dizajnovania interiéru by mal poznať každý, kto stavia, zariaďuje alebo už býva a nie je spokojný s tým, ako sa vo svojom dome…