Podľa čoho vyberať kuchynskú linku?

Kuchyňu si ľudia zvyčajne zariaďujú na niekoľko rokov až desaťročí. Pri jej výbere a zariaďovaní sa občas bojuje o každý centimeter. Ako a kedy začať, aby bola tá vaša ideálna práve pre vás?

S plánovaním novej kuchyne je optimálne začať pri návrhu rodinného domu, budú sa od neho odvíjať elektroinštalácie, rozmiestnenie prívodov vody, plynu a odpadového potrubia. Iba tak docielite, že sa kuchyňa bude prispôsobovať priestoru a nie naopak. Pokiaľ kuchyňu rekonštruujete v staršom dome alebo byte, je nutné vychádzať z daných priestorových možností. Najmä v panelákoch sa gazdinky musia často rozlúčiť s vysnívaným pôdorysom kuchyne kvôli existujúcim prípojkám, ale aj oknám a dverám. Šikovní architekti z kuchynského štúdia však vedia aj na malom priestore vyčarovať ideálnu kuchyňu na mieru. A to doslova. Napríklad nemecká značka Nobilia ponúka rôzne typy skriniek v množstve variácií, v šírkach, ktoré sa dajú upraviť po 5 cm (oproti 15 cm konkurencie). Vhodne naplánovať kuchyňu do akéhokoľvek priestoru tak nebude žiaden problém.

Predtým, ako navštívite kuchynské štúdio, odpovedzte si na nasledujúce otázky:
  • Ako vyzerá priestor určený na kuchyňu? Odvíja sa od neho jej dispozičné rozmiestnenie, ktoré musí vyhovovať nárokom na ergonómiu.
  • Je vaša kuchyňa prepojená s obývačkou? Ak áno, určite porozmýšľajte nad tým, ako s ňou bude prepojená aj materiálovo a vyberte spotrebiče s nižšou hlučnosťou.
  • Koľko času trávite v kuchyni? Inak bude vyzerať kuchyňa single muža, ktorú využíva sporadicky a inak kuchyňa pre rodinu s deťmi, ktorá často stoluje doma.
  • Máte k dispozícii aj samostatnú špajzu? Ak nie, budete potrebovať vysoké skrinky na ukladanie potravín.
  • Aký štýl je vám blízky? Snívate o rustikálnej kuchyni s keramickým drezom pod oknom alebo ste praktický minimalista?
  • Aký veľký rozpočet na novú kuchyňu máte? Zariadenie či rekonštrukcia kuchyne sú finančne náročnou investíciou, avšak na dlhé obdobie. Uprednostňujte preto kvalitné materiály a overené značky.
Nepísané zákony kuchyne

Aby bola práca v kuchyni potešením, je dôležité dodržať základné ergonomické pravidlá. V kuchyni existujú nepísané zákony – chladnička patrí na okraj kuchynskej linky a nadväzuje na pracovnú dosku, umývačka by mala susediť s drezom, varná doska zase s rúrou. Kuchyňu pri plánovaní rozdeľte do zón, podľa činností, ktoré v nich vykonávate. Do zóny zásob uložte potraviny, v zóne ukladania nájdite miesto pre riad, poháre a príbory. V zóne umývania sú centrom kuchynský drez a umývačka riadu. Nasleduje zóna prípravy, kde oceníte dostatočnú pracovnú plochu a kuchynských pomocníkov, a nakoniec samotná zóna varenia s varnou doskou a rúrou.

Zóna prípravy jedál, teda hlavná pracovná zóna, by mala byť aspoň 70 cm široká a umiestnená medzi drezom a varnou doskou. Výška hornej hrany pracovnej dosky sa pohybuje zvyčajne od 87 do 95 cm, jej štandardná hĺbka je 60 cm. Pracovnú plochu si môžete prispôsobiť a jej jednotlivé časti môžu mať rozdielnu výšku. Toto riešenie je ideálne pre páry, medzi ktorými sú veľké výškové rozdiely. Nízka gazdinka potrebuje pre komfort nižšiu pracovnú dosku, zatiaľ čo jej vysoký manžel by si pri nej zničil chrbát. Na výškové zónovanie v malej kuchyni však zabudnite.



Pohodlnejší prístup k veciam uloženým v dolných skrinkách zabezpečia výsuvy namiesto klasických dvierok. Obsah skrinky budete vidieť aj zhora a jednoduchšie naň dosiahnete. S jeho hmotnosťou si tiež nemusíte robiť starosti. Kvalitné kovania od osvedčených dodávateľov majú nosnosť aj vyše 70 kg.

Aký tvar kuchynskej linky vybrať?

Základným modelom usporiadania linky je lineárna kuchyňa pozdĺž jednej steny, vhodná do úzkych a dlhých miestností. Je to najčastejší typ malej kuchyne v garsónkach a jednoizbových bytoch. Ak dve časti kuchynskej linky lemujú protiľahlé steny, hovoríme o paralelnej kuchyni. Veľmi obľúbené a praktické je usporiadanie kuchyne do tvaru písmena L. Tento tvar sa hodí takmer do každého priestoru.  

O niečo veľkorysejší pôsobí kuchynská linka v tvare U, ktorá je rozmiestnená pozdĺž troch stien, alebo popri dvoch stenách a jedno jej rameno tvorí polostrov vystupujúci do priestoru. Pri takejto rohovej linke dobre popremýšľajte, ako využijete vzniknuté rohy, ideálny je drôtený program či špeciálne úložné systémy, ktoré sa postarajú o to, aby ste bez problémov dočiahli na to, na čo potrebujete.

Najviac miesta si vyžaduje kuchynská linka s ostrovčekom. Môžete ho využiť ako jednoliatu pracovnú plochu, prípadne predĺžiť dosku z obývačkovej časti tak, aby sa pri nej dalo stolovať, napríklad pri raňajkách.

Do ostrovčeka však môžete zabudovať varnú dosku, rúru na pečenie alebo kuchynský drez. Takéto riešenie je náročnejšie na realizáciu a treba s ním rátať už vo fáze výstavby domu. Na druhej strane, kuchynský ostrov opticky oddelí kuchyňu od spoločenskej časti a stane sa miestom vašich kulinárskych predstavení pre návštevy.