Predtým, ako navštívite kuchynské štúdio, odpovedzte si na nasledujúce otázky:
- Ako vyzerá priestor určený na kuchyňu? Odvíja sa od neho jej dispozičné rozmiestnenie, ktoré musí vyhovovať nárokom na ergonómiu.
- Je vaša kuchyňa prepojená s obývačkou? Ak áno, určite porozmýšľajte nad tým, ako s ňou bude prepojená aj materiálovo, a vyberte spotrebiče s nižšou hlučnosťou.
- Koľko času trávite v kuchyni? Inak bude vyzerať kuchyňa single muža, ktorý ju využíva sporadicky, a inak kuchyňa pre rodinu s deťmi, kde sa denne varí.
- Máte k dispozícii aj samostatnú špajzu? Ak nie, budete potrebovať dostatok úložného priestoru na skladovanie potravín.
- Aký štýl je vám blízky? Snívate o rustikálnej kuchyni s keramickým drezom pod oknom alebo ste praktický minimalista?
- Aký veľký rozpočet na novú kuchyňu máte? Zariadenie či rekonštrukcia kuchyne sú finančne dosť náročnou investíciou, avšak na dlhé obdobie. Uprednostňujte preto kvalitné materiály a overené značky.
Nepísané zákony kuchyne
Aby bola práca v kuchyni potešením, je dôležité dodržať základné ergonomické pravidlá. V kuchyni existujú nepísané zákony – chladnička patrí na okraj a nadväzuje na pracovnú dosku, umývačka by mala susediť s drezom, varná doska zase s rúrou. Kuchyňu pri plánovaní rozdeľte do zón, a to podľa činností, ktoré v nich vykonávate. Do zóny zásob uložte potraviny, v zóne ukladania nájdite miesto pre riad, poháre a príbory. V zóne umývania sú centrom kuchynský drez a umývačka riadu. Nasleduje zóna prípravy, kde oceníte dostatočnú pracovnú plochu a kuchynských pomocníkov, a nakoniec samotná zóna varenia s varnou doskou a rúrou.
Zóna prípravy jedál, teda hlavná pracovná zóna, by mala byť aspoň 70 cm široká a umiestnená medzi drezom a varnou doskou. Výška hornej hrany pracovnej dosky sa zvyčajne pohybuje od 87 do 95 cm, jej štandardná hĺbka je 60 cm. Pracovnú plochu si môžete prispôsobiť a jej jednotlivé časti môžu mať rozdielnu výšku. Toto riešenie je ideálne pre páry, medzi ktorými sú veľké výškové rozdiely. Nízka gazdinka potrebuje pre komfort nižšiu pracovnú dosku, zatiaľ čo jej vysoký partner by si pri nej zničil chrbát. Na výškové zónovanie však v malej kuchyni zabudnite.
Pohodlnejší prístup k veciam uloženým v dolných skrinkách zabezpečia namiesto klasických dvierok výsuvy. Obsah skrinky budete vidieť aj zhora a jednoduchšie naň dosiahnete. S jeho hmotnosťou si tiež nemusíte robiť starosti. Kvalitné kovania od osvedčených dodávateľov majú nosnosť aj vyše 70 kg.

Usporiadanie skriniek
Základným modelom usporiadania skriniek je lineárna kuchyňa pozdĺž jednej steny vhodná do úzkych a dlhých miestností. Je to najčastejší typ malej kuchyne v garsónkach a jednoizbových bytoch. Ak dve časti kuchyne lemujú protiľahlé steny, hovoríme o paralelnej kuchyni. Veľmi obľúbené a praktické je usporiadanie do tvaru písmena L. Tento sa hodí takmer do každého priestoru.
O niečo veľkorysejšie pôsobí kuchyňa v tvare U, ktorá je rozmiestnená pozdĺž troch stien, prípadne popri dvoch stenách, kde jedno jej rameno tvorí polostrov vystupujúci do priestoru. Pri takejto rohovej kuchyni dobre popremýšľajte, ako využijete vzniknuté rohy. Ideálny je drôtený program či špeciálne úložné systémy, ktoré sa postarajú o to, aby ste bez problémov dočiahli na to, na čo potrebujete.
Najviac miesta si vyžaduje kuchyňa s ostrovčekom. Môžete ho využiť ako jednoliatu pracovnú plochu, prípadne predĺžiť dosku tak, aby vzniklo miesto na stolovanie.
Na výber máte z troch typov zariadenia
Druhou alternatívou je, že si kuchyňu vyskladáte zo skriniek dostupných v rámci nejakého sektorového, resp. modulového kuchynského programu. Ponúka väčšiu variabilitu zariadenia priestoru, keďže skrinky môžete kombinovať a meniť podľa potreby. Opäť ide o rýchle riešenie vhodné najmä pre štandardné priestory.
