Rozhovor v kuchynskom štúdiu: Kuchyňa vám musí dokonale vyhovovať

Domov / MAGAZÍN / ZARIAĎUJEME / Rozhovor v kuchynskom štúdiu: Kuchyňa vám musí dokonale vyhovovať
Publikováno: 07. 05. 2021
Čo všetko si treba ujasniť predtým, než sa vyberieme do kuchynského štúdia? K akým laickým chybám pri plánovaní kuchyne často dochádza? Ako správne vymerať priestor kuchyne? Na tieto a časté zákaznícke otázky odpovedá Jan Krušek, špecialista na rozvoj oddelenia kuchýň obchodných domov Sconto.

V akej fáze stavebných prác, resp. bytových úprav je ideálne zaoberať sa návrhom kuchyne?

Plán kuchyne je potrebné riešiť ešte pred stavebnými úpravami. Ak sa totiž zákazník ocitne v situácii, že musíme kuchynskú linku napasovať vzhľadom na existujúce rozvody vody a elektriny, nemusí byť preňho finálne riešenie úplne optimálne. Niekedy je zas potrebné použiť viac skriniek alebo robiť zložitejšie úpravy pracovnej dosky, čo môže byť finančne náročnejšie.
 
V prípade, že inštalácie máte hotové, s výberom kuchyne je dobré začať približne tri mesiace predtým, než ju chcete mať doma. Dôvodom nie je dlhé trvanie výroby (náš dodávateľ Nobilia vyrobí denne až 3 500 kuchýň), ba ani samotná dodacia lehota, ktorá je štandardne zhruba 4 až 8 kalendárnych týždňov. Plánovanie kuchyne vo väčšom predstihu odporúčame hlavne preto, že málokto si vyberie finálne riešenie hneď po prvotnom návrhu. Vždy zákazníkom radíme, aby si riešenie nechali v hlave uležať a dobre si premysleli, či im navrhovaná kuchyňa bude skutočne vyhovovať. 

Čo v prípade, že stavebné úpravy budú predsa len potrebné?

Pokiaľ vás čakajú stavebné úpravy, určite treba počítať s tým, že budú nejaký čas trvať. O tento čas sa následne predĺži aj termín dodania kuchynskej linky.

Spomenuli ste, že málokto sa rozhodne pre prvotný plán kuchyne. Do akej miery zvyknú klienti pripomienkovať navrhnuté riešenie?

Keďže predajcom prízvukujeme, aby neplánovali kuchyne podľa seba, ale podľa predstáv a požiadaviek zákazníka, už prvotný návrh je v prevažnej miere vyhovujúci. Otázky prichádzajú až neskôr, keď klient príde domov, kde návrh prehodnocuje. Možno zistí, že nebude mať kde umiestniť kuchynský robot, že mu nebude vyhovovať počet zásuviek, alebo si uvedomí, že v pôvodnom návrhu uviedol zlé miery. Keďže kuchyňu plánujeme spolu so zákazníkom, zvyčajne ide len o jednu či dve dodatočné úpravy.

Čo všetko si treba ujasniť predtým, než sa vyberieme do kuchynského štúdia?

Samozrejme, je dobré mať na začiatku aspoň určitú predstavu. Okrem vzhľadu si ujasnite, aké typy spotrebičov chcete do svojej kuchyne zakomponovať, pretože to je zásadné pre samotný návrh. Kľúčové je aj urobiť aspoň hrubý odhad toho, koľko úložného priestoru vo svojej kuchyni potrebujete.
 
V neposlednom rade je podstatný aj samotný rozpočet. Treba si uvedomiť, čo všetko má byť v tejto investícii zahrnuté. Občas sa totiž stáva, najmä v prípade rekonštrukcií, že zákazník do celkovej plánovanej sumy popri kuchynskom nábytku, spotrebičoch, dreze a batérii nezapočíta aj ďalšie výdaje, napríklad likvidáciu a odvoz starej kuchyne, výmenu podlahy a úpravu inštalácií. Takéto „nečakané“ položky dokážu rozpočet na kuchynskú linku pekne skresať.

Ako dlho trvá, kým sa pripraví projekt, resp. inštalačný plán kuchyne?

Ak máme hotový návrh, inštalačný plán dokáže šikovný predajca vytvoriť aj do hodiny. Softvér, v ktorom kuchyňu plánujeme, je komplexný. Keďže sú v ňom obsiahnuté aj sumy jednotlivých komponentov, po rozplánovaní sme schopní ihneď vygenerovať aj cenovú ponuku.

Ako následne prebieha samotná montáž kuchyne?

To je otázka jedného dňa. Na zabezpečenie bezproblémového priebehu montáže je dôležité, aby zákazník dodržal všetko, čo uvádzame v inštalačnom pláne. Samozrejme, montážou sa naše služby nekončia. Zákazník nás môže kontaktovať aj v prípade otázok, ktoré sa objavia počas plnej „prevádzky“ kuchyne.

Zaoberajú sa ľudia v prvom rade funkčnosťou alebo skôr estetickou stránkou vlastnej kuchyne?

Ideálne je, ak to ide ruka v ruke. Našťastie, sortiment kuchýň Nobilia je taký široký, že nemáme problém skĺbiť obidva aspekty. Ak sa funkčnosť a estetika ocitnú na miskách váh, väčšina našich zákazníkov sa prikloní k funkčnosti, hoci zakaždým sa nájdu ľudia, pre ktorých bude dizajn vždy na prvom mieste.

Môžete na základe skúseností povedať, či sú kuchyne skôr doménou žien alebo mužov? Kto býva „veliteľom“ kuchynského projektu?

Je fakt, že prvotné návrhy riešia zväčša ženy. V ideálnom prípade by na prvom stretnutí s predajcom mali byť prítomní obidvaja partneri. Keď sa muž rozhoduje iba na základe obrázka, často mu chýba naše zdôvodnenie, prečo sme kuchyňu naplánovali práve takýmto spôsobom.

Čo je potrebné priniesť si so sebou do kuchynského štúdia?

Pri plánovaní kuchyne treba mať určitú predstavu o jej budúcom vizuáli, informácie o plánovaných spotrebičoch a rozmery priestoru. Treba podotknúť, že v súčasnosti sa byty zmenšujú a kuchyne sa zároveň prepájajú s jedálňami a obývačkami. V tom prípade potrebujeme o danom priestore vedieť oveľa viac informácií. Nebýva výnimkou, že naši zákazníci majú otvorený interiér a potrebujú ho navrhnúť kompletne, aby bola kuchyňa zladená s obývačkou. Nemenej podstatné je umiestnenie inštalácií, najmä prívodu vody či elektrického vedenia, resp. či sú potrubia a vedenia zabudované v stene. Na stretnutí budeme vychádzať aj z umiestnenia dverí a okien. To sú základné veci, zvyšok je na samotnom predajcovi, aby klienta naviedol na ten najlepší variant.

Ako si správne vymerať priestor kuchyne?

Zákazník si, pochopiteľne, môže zameranie priestoru kuchyne objednať v našom štúdiu zadarmo. Je to určite lepšia možnosť, pretože vám dáva istotu, že všetko bude dodané presne podľa rozmerov. Avšak prvotný návrh sa robí na základe údajov, ktoré nám poskytne zákazník. Nepotrebujeme žiadny komplikovaný technický nákres, priestor stačí zmerať obyčajným zvinovacím metrom. Dôležité však je uviesť všetky potrebné miery vrátane stien, ale aj objektov, napríklad okna, dverí a radiátora. Je nutné poznať vzdialenosť daného objektu od rohu, ako aj jeho rozmery. V prípade okna je pomerne zásadným údajom aj výška parapetu, najmä vtedy, ak chcete mať linku vedenú popod parapet.

Ako vyzerá samotná konzultácia v štúdiu?

So zákazníkom riešime všetky základné otázky, preberáme teda riešenie čelnej plochy kuchyne, ale aj účelnosť. Je to kuchyňa pre menšiu či väčšiu domácnosť? Ako sa bude kuchyňa využívať? Čo všetko by v nej zákazník chcel alebo nechcel mať? Keďže program našich kuchýň ponúka nespočetné možnosti riešení, do rovnakého priestoru môžete umiestniť kuchynské linky rôznych tvarov. V každom kuchynskom štúdiu máme vystavených asi 40 kuchýň, takže vám dokážeme rôzne varianty riešení či povrchové úpravy ukázať naživo. Skladba kuchýň v rámci tejto „výstavy“ sa pravidelne obmieňa podľa trendov i požiadaviek našich zákazníkov. Snažíme sa, aby mal predajca v štúdiu k dispozícii čo najviac prvkov. Na všetko si môžete siahnuť, vyskúšať výsuvné systémy či otváranie skriniek, čo je veľká výhoda.

V aktuálnej situácii s koronavírusom ponúkajú kuchynské štúdiá aj konzultácie online. Nakoľko sa líšia od osobných stretnutí so zákazníkmi?

Na online konzultácie si zvykáme spolu s našimi zákazníkmi. Vo virtuálnom priestore sa postupuje podobne, no sprostredkovanie niektorých informácií môže byť ťažšie. Samozrejme, vďaka novým technológiám sa dá väčšina vecí komunikovať naozaj komfortne. Zákazníkovi nafotíme obrázky alebo natočíme videá aj priamo v našich štúdiách. Máme však aj vynikajúcu databázu podkladov od výrobcov. Nemecké kuchyne Nobilia majú fotografie aj videá spracované skutočne prvotriedne. O ich kvalite svedčia aj početné certifikáty – vôbec najvyššie, aké možno v Nemecku získať. Zahŕňajú všetky súčasti kuchynskej linky od skrutiek až po pánty a výsuvné systémy, ktoré sa testujú v skutočne extrémnych podmienkach. Bežné kovania sú v plne naloženom stave skriniek dimenzované na 10-tisíc otvorení, zatiaľ čo zásuvky Nobilia na viac než 80-tisíc. Môžete si byť teda istí, že kúpite kvalitnú kuchyňu, hoci jej komponenty si predtým neodskúšate.

S akými otázkami sa na vás zákazníci pri výbere kuchyne obracajú najčastejšie?

Klasickou dilemou býva, či si vybrať lesklú alebo matnú povrchovú úpravu skriniek. Mnohí zákazníci – často po zlej skúsenosti s predchádzajúcim výrobcom – riešia kvalitu kuchyne, najmä jej trvácnosť. A keďže dispozície v domoch a bytoch sa neustále zmenšujú, ale spotrebiče, naopak, pribúdajú, často sa hľadá riešenie, ktoré aj na obmedzenom priestore poskytne miesto na plnohodnotnú kuchynskú linku. Vo väčšine prípadov sa to, našťastie, dá vyriešiť.

Prichádzajú do kuchynských štúdií aj ľudia s „nereálnymi“ predstavami o budúcej kuchyni?

Občas sa stáva, že architekt alebo interiérový dizajnér navrhnú kuchyňu, ktorá na obrázku vyzerá skvelo, nedokáže však vyhovieť po praktickej stránke alebo vôbec nezodpovedá rozpočtu zákazníka. Napríklad sa snažia vtesnať na obmedzenú plochu kuchyňu s varným ostrovčekom alebo do malej linky zabudovať kvantum spotrebičov. Je úplne zásadné, aby predajca klientovi vysvetlil všetky dôvody, prečo k návrhu pristúpiť inak, a ponúkol mu optimálne riešenie.

K akým laickým chybám pri plánovaní kuchyne dochádza najčastejšie?

Ide skôr o detaily. K takým patrí napríklad usporiadanie zón. Osobne nie som zástancom toho, aby bola kuchyňa za každú cenu učebnicovým príkladom takéhoto členenia. Niekedy sa, paradoxne, stáva, že zákazníci sa vo finále dopracujú k návrhu, kde usporiadanie varnej zóny voči ostatným zónam vôbec nezodpovedá všeobecným odporúčaniam, ale napriek tomu sú s ňou stopercentne spokojní. Pri plánovaní preto vychádzame z toho, čo zákazníkovi vyhovuje, napríklad na základe jeho doterajších skúseností s používaním kuchyne.
 
Na druhej strane niekedy ani netuší, že má aj iné, oveľa lepšie možnosti. Príkladom sú inštalácie vody a elektriny umiestnené v rohu, ktoré donedávna mnoho zákazníkov vo veľkom vyhľadávalo, hoci sú dosť nepraktické. Dnes sa plánujú len vtedy, keď je to naozaj nevyhnutné. Ďalším problémom je, ak chce zákazník urobiť kuchyňu nadmieru zaujímavou a zvolí rôznu farbu korpusu, dvierok, skriniek a dosky. Pritom však zabudne, že kuchyňa je spojená aj s jedálňou a obývačkou, takže neberie do úvahy, ako prekombinovane môže pôsobiť v celkovom priestore.

A čo varné ostrovy? Tiež bývajú súčasťou mnohých vysnívaných kuchýň...

Na mieste je otázka, či v ostrovčeku chcete mať zabudovaný nejaký spotrebič alebo drez, takže nevyhnutnosťou budú opäť inštalácie, prívod vody a riešenie odpadového potrubia, a teda určité stavebné úpravy. Ak máte podlahové kúrenie, nastáva problém. Ak plánujete umiestniť sporák na varný ostrov a počítate so stropným odsávaním, môže vám plány prekaziť sadrokartónový strop, ktorý nemá dostatočnú nosnosť. Uvedené problémy by som však nenazval chybami zákazníka – upozorniť ho na takéto nuansy a navrhnúť riešenia je práve úlohou našich predajcov.

Dnes sú v kurze aj americké chladničky, ktoré sú pomerne veľkým a zrejme aj problémovým spotrebičom...

Áno, sú obľúbené, ale prinášajú aj rôzne úskalia. Vždy je potrebné zohľadniť konkrétny typ spotrebiča, pretože sú vskutku rôznorodé. Často sa zabúda na to, že kvôli plnému vysunutiu zásuviek sa musia dvierka mnohých modelov otvoriť až na 145 stupňov. To znamená, že ich nemôžete umiestniť priamo k stene, ako by si mnohí priali, ale minimálne 40 centimetrov od steny.

Ako je to v prípade ostatných spotrebičov? Majú štandardizované rozmery alebo môžu zákazníka niečím zaskočiť?

Spotrebičov je dnes na trhu obrovské množstvo. Ak hovoríme o štandardných rozmeroch, obávam sa, že môžeme uviesť maximálne kuchynské rúry. Napríklad konkrétne mikrovlnné rúry i chladničky sa líšia výškou. Našťastie, v rámci ponuky kuchýň Nobilia vieme skrinky vcelku jednoducho prispôsobiť rozmerom konkrétneho spotrebiča.

Aké ergonomické detaily zvyknú zákazníci zanedbávať?

Pri plánovaní kuchyne zakaždým vychádzame zo všeobecných pravidiel o usporiadaní jednotlivých kuchynských zón, o výške pracovnej dosky a o umiestnení a type, resp. otváraní horných skriniek. Ergonómii je však náročné plne vyhovieť aj z toho dôvodu, že v domácnostiach zväčša žijú dvaja ľudia, ktorí majú rôznu výšku, a teda aj iné potreby z hľadiska celkového komfortu a bezpečnosti pri práci. Dôležité je napríklad zistiť, ktorý z partnerov trávi pri varení viac času. Často sa však stretávame s rôznymi ergonomickými „odchýlkami“, napríklad s vysokou pracovnou doskou pre ženu drobnejšieho vzrastu, ktorej však takéto riešenie plne vyhovuje, alebo s malou plochou medzi drezom a varnou doskou, na ktorú si zákazník navykol už vo svojej predošlej kuchyni. Myslím si, že ergonómia by nemala vychádzať iba z tabuliek a odporúčaní, ale mala by odrážať to, čo zákazníkovi stopercentne vyhovuje, v čom sa cíti komfortne...

Spomenuli ste aj skrinky. Ako pristupovať k riešeniu jednotlivých úložných priestorov kuchyne?

Tu sa bavíme o skutočne nesmiernych možnostiach sortimentu, ktoré ponúkajú kuchyne Nobilia. Ponúkame celú škálu šírkových i výškových modulov. Viac úložného priestoru v malých bytoch môžete získať napríklad vďaka korpusom XL. Zároveň existuje nespočetný rad možností finálneho vzhľadu kuchyne. Skutočnou dizajnovou lahôdkou sú napríklad skrinky bez úchytiek, ako napríklad v kuchyniach so systémom Line N.

Aké možnosti ponúkajú výsuvné mechanizmy a kovania?

Naše kuchyne dokážu z hľadiska funkčnosti ponúknuť takmer čokoľvek. Nájdete tu prvky aj pre náročné rohové riešenia. Nobilia ponúka štandardnú policovú skrinku, ale aj výsuvné a otočné mechanizmy, ktoré uľahčujú dostupnosť v najhlbších častiach rohových skriniek. Keď k nám príde zákazník, ktorý chce využiť doslova každý štvorcový centimeter kuchyne, vieme mu bez problémov vyjsť v ústrety.

Nemenej dôležité je aj osvetlenie kuchynskej linky...

Vždy riešime osvetlenie pracovnej plochy, svetlo však môže byť zabudované aj v skrinke alebo v zásuvke. Keď ju otvoríte, pekne osvetlí všetko, čo v nej máte uložené. LED diódy umožňujú osvetliť prakticky čokoľvek, dokonca vytvoriť pozičné osvetlenie sokla kuchynskej linky. Zákazník môže meniť charakter a intenzitu svetla podľa aktuálnej potreby. Ak práve varíte a potrebujete dobre vidieť na pracovnú dosku, môžete zvoliť studené ostré svetlo s veľkou intenzitou alebo, naopak, uprednostniť príjemné náladové podsvietenie linky v teplých tónoch.

Keď to na záver zhrnieme, čím sú podľa vás kuchyne Nobilia výnimočné?

Z môjho pohľadu je to určite šírka sortimentu. Za 15 rokov skúseností som nezažil priestor, kde by nebolo možné našu kuchyňu naplánovať, a to sme riešili aj kuchynskú linku v osemuholníkovej dispozícii. Druhým dôvodom je určite kvalita. Rád zvyknem hovoriť, že kuchyne Nobilia sú príliš lacné na to, aké sú skvelé. Do tretice je to možnosť vyriešiť komplexne nielen samotnú kuchyňu, ale aj celkový obytný priestor. Značka Nobilia totiž nezahŕňa iba kuchyne, ale aj skrinky do obývačky, jedálenské zostavy, predsiene a kúpeľne. Zákazníkovi to prináša obrovskú výhodu v tom, že môže ladiť celý interiér v jednotnom štýle.
Redakcia Sconta ďakuje za rozhovor.
Publikováno: 07. 05. 2021
Autor článku: SCONTO Nábytok

MAGAZÍN

Zariaďujete, alebo len skrášľujete bývanie? Inšpirácie nie je nikdy dosť. V našom magazíne nájdete množstvo zaujímavých tipov a praktických rád, ako vylepšiť a zútulniť akúkoľvek časť vášho domova.
všetky články
Čo s izbou, keď sa z dieťaťa stane tínedžer?

Čo s izbou, keď sa z dieťaťa stane tínedžer?

Zariadili ste krásnu izbičku pre vašu princezničku či malého nezbedníka, ale dnes už vášho potomka akosi neoslovuje? Keď sa z dieťaťa stane tínedžer, objavia sa indi…
Čítať ďalej
Toppery – kedy sa vám zídu?

Toppery – kedy sa vám zídu?

Ak ste si kúpili nový matrac, určite vám ležalo na srdci, aby bol nielen pohodlný, ale aj trvácny. Možno netušíte, že komfort počas spánku a životnosť matraca môže z…
Čítať ďalej
Cookies Táto stránka používa cookies. Ďalším prehliadaním stránky vyjadrujete Váš súhlas. Viac informácií