Domov / MAGAZÍN / BÝVAME / Pestujeme bylinky v kuchyni – týchto 7 u vás nesmie chýbať

Pestujeme bylinky v kuchyni – týchto 7 u vás nesmie chýbať

04. 07. 2022, SCONTO Nábytok
Kupované korenie rozhodne nedokáže dochutiť jedlo tak ako čerstvé bylinky. Vlastná bylinková záhradka v kuchyni prináša do interiéru prírodu a zároveň znamenité chute do všetkého, čo pripravujete. Ako pestovať bylinky a aké si zadovážiť do vlastnej kuchyne?

Nepotrebujete záhradu ani balkón

Aj keď sa bylinkám najviac darí v exteriéri, nie každý má to šťastie a vlastnú záhradu alebo balkón. Nech vás však tento fakt neodradí. Bylinky môžete pokojne pestovať aj v kvetináči v kuchyni, či už bude umiestnený na kuchynskej linke, alebo na parapetnej doske. Zadovážiť si môžete aj rôzne praktické a dizajnové stojany na kvety. Výzvou bude poskytnúť im dostatok svetla a udržať optimálnu úroveň vlhkosti.

Skôr ako sa pustíte do sadenia, je dôležité ozrejmiť si, či budú bylinky rásť do výšky alebo ide o plazivé druhy. Prevísajúce a plazivé bylinky umiestnite do vysokých úzkych nádob a závesných košíkov. Ostatné, ktoré rastú do výšky, skombinujte do kvetináčov tak, ako ich najčastejšie používate pri varení, alebo doprajte každej bylinke luxus v podobe vlastnej nádoby. Najmä ak nemáte v interiéri ideálne podmienky, môže sa viacerým bylinkám v jednom kvetináči dariť horšie. Výsadba byliniek v samostatných kvetináčoch vám dáva väčšiu flexibilitu – umožní vám to riešiť potreby každej rastliny individuálne.

Ideálny na pestovanie bude terakotový kvetináč s otvorom v dne. Naspodok umiestnite 1 až 2 centimetre hrubú vrstvu štrku (drenážnu vrstvu) a na ňu záhradný substrát. Hlinený kvetináč vytvorí rastlinkám ideálne prostredie, pretože prebytočná vlhkosť unikne jeho pórmi. Plastové kvetináče, v ktorých sa voda odparuje smerom nahor, sa hodia na pažítku alebo petržlen, ktorým viac vyhovuje mokré prostredie.

Bylinkám doprajte dostatok priestoru. Ak natlačíte bylinku do príliš malého kvetináča, nemusí sa jej dariť. Jej koreňový systém potrebuje priestor na rast, a ak ho nemá, nemusí sa uchytiť.

Oplatí sa vedieť

Pozor, niektoré bylinky by ste nemali dávať vzájomne do tesnej blízkosti, pretože sa neznášajú. Ako napríklad ligurček a palina, zeler a šalvia alebo rasca a koriander. Takisto by ste spolu v jednej nádobe nemali pestovať bylinky s rozličnými nárokmi na pôdu – kyslomilné a vápnomilné.

Ako na pestovanie byliniek

Doprajte im správne svetlo

Dajte si pozor na to, ktoré bylinky majú rady slnko, tieň či polotieň, a podľa toho ich rozmiestnite po kuchyni. Pokiaľ ste si zasadili svetlomilné druhy, bude pre ne vhodné umiestnenie na parapete okna orientovaného na juh, ktoré ponúka aspoň 6 až 8 hodín slnečného svitu. Ak také nemáte, môžete použiť pestovateľské svietidlá, ktoré bylinkám vynahradia nedostatok slnka.
 

Neprelievajte bylinky

Bylinky potrebujú pravidelnú zálievku, pričom polievať treba priamo pôdu, nie lístky. Pozor však na prelievanie. To je najrýchlejší spôsob, ako ich zahubiť. Kľúčom k zalievaniu byliniek v interiéri je nechať pôdu v kvetináči medzi zalievaním trochu vyschnúť. Otestujte pôdu prstom. Ak je stále pod vrchnou vrstvou vlhká, nedolievajte ďalšiu vodu, ale počkajte, kým pôda viac preschne.

Nebojte sa toho, že by bola príliš suchá a poškodila vaše bylinky. Pôda vysychá najskôr zhora, takže hoci je vrch suchý, pôda je na dne kvetináča pravdepodobne dostatočne vlhká. Cieľom je, aby korene rástli hlboko dole a hľadali vodu. To podporuje silný a zdravý koreňový systém.
 

Občas bylinky pohnojte

Mesačná dávka hnojiva povzbudí vaše bylinky do sviežeho a lepšieho rastu. Pri pestovaní byliniek na konzumáciu je však najlepšie držať sa organických produktov. Väčšina drevitých byliniek, ako sú tymian, oregano a rozmarín, má nízke nároky na plodnosť a možno ich prihnojiť polovičnou dávkou. Bez ohľadu na to, aké hnojivo sa rozhodnete použiť, najskôr si pozorne prečítajte pokyny na obale.
 

Strihajte, aj keď ich práve nepotrebujete

Jednou z chýb pri pestovaní byliniek je, že ich necháte príliš bujne rásť až do kvetov. Rastlinka sa bude sústrediť na rozmnožovanie a o to chudobnejšie budú jej lístky. Preto ich treba pravidelne zastrihávať.
 
Zároveň platí, že pri „oberaní“ byliniek treba uprednostňovať mladé lístky, veľké listy v spodnej časti poháňajú celkový rast. Režte teda vždy nad spodnou dvojicou lístkov. Najefektívnejším spôsobom, ako bylinky oberať, je strihanie; zaobstarať si môžete dokonca špeciálne nožnice na bylinky.

Ktoré bylinky by vám v kuchyni nemali chýbať?

Bazalka

Jedna z najvďačnejších byliniek, vhodná aj pre začiatočníkov. Umiestnite ju na okno, kam dopadá svetlo aspoň 6 hodín denne – čím viac svetla prijme, tým bude mohutnejšia. Pozor však na priame slnko, to nemá rada. Bazalke vyhovuje vlhká pôda, nesmie však byť premočená, inak by jej začali hniť korienky.
 

Mäta

Na pestovanie v byte je ako stvorená. Doprajte jej dostatočne veľký črepník, rýchlo sa rozširuje a iným bylinkám by zaberala priestor. Vie prežiť aj nehostinné podmienky, neprekáža teda, ak ju občas zabudnete poliať. Ak z nej často odoberáte lístky, mali by ste ju sem-tam pohnojiť. Pravidelne ju zastrihávajte, ťahá sa do výšky.
 

Medovka

Niektorí si ju zamieňajú s mätou, oproti nej však viac vonia a aj chutí po citrónoch. Medovka nie je náročná na starostlivosť, vyhovuje jej slnečné miesto s občasným tieňom. Prospieva jej pravidelné strihanie, ktoré aktivuje rast nových lístkov. Má hlboký koreňový systém, preto potrebuje vysoký kvetináč.
 

Pažítka

Pažítku môžete do kvetináča vysievať kedykoľvek počas roka. Uložte ju na parapet orientovaný na slnečnú stranu, pri nedostatku svetla začne žltnúť. Takto pestovaná bylinka potrebuje častejšiu zálievku, pretože rýchlo vysychá, a má rada odstátu vodu. Hoci je trvalka, časom začne slabnúť, vyriešite to však jednoducho výsevom novej pažítky.
 

Rozmarín

Rozmarín je stredomorská kríčkovitá rastlina so silnou sviežou vôňou, ktorá vynikne predovšetkým v samostatnom kvetináči. Je nenáročný na pestovanie v interiéri, treba ho však strihať, aby nezdrevnatel. Doprajte mu piesočnato-hlinitú pôdu s neutrálnym až alkalickým pH. V kuchyni ho môžete umiestniť aj na priame slnko, len pozor na prievan, neznáša ho.
 

Oregano

Jeho menej známy názov je pamajorán obyčajný. Ak mu chcete pripraviť vhodné podmienky na rast, umiestnite ho v kuchyni tam, kde bude mať dostatok slnečných lúčov, ale žiaden prievan – je to svetlomilná rastlinka. Oregano potrebuje širší a hlbší kvetináč. Inak je to nenáročná bylinka, ktorá znesie aj sucho. Lístky môžete trhať na priamu spotrebu alebo ich usušte a skladujte na tmavom mieste.
 

Koriander

Koriander je výrazná bylina, ktorá dodáva intenzívnu chuť mexickým, ázijským a indickým jedlám. Patrí medzi bylinky náročnejšie na pestovanie, pretože má vysoké nároky na dostatok vápnika, živín a na pravidelný prísun vody. Najviac sa mu bude dariť v samozavlažovacej nádobe a pri pravidelnom prihnojovaní. Použiť môžete jeho listy aj semená.

Samozrejme, v kuchyni môžete pestovať aj ďalšie bylinky. Obľúbené sú napríklad tymian, šalvia, petržlen, estragón, saturejka, ligurček, žerucha, levanduľa či citrónová tráva. Záleží len na tom, čo je komu pochuti. V každom prípade vám bylinková záhradka určite bude prinášať nielen úžitok, ale aj radosť z príjemnej atmosféry, ktorú vnesie do priestoru.

Čítajte tiež

Ukázať ďalšie články

5 rád, ako sa zbaviť pavúkov v našich príbytkoch

Veľa očí a množstvo nôh z nich robia pre mnohých ľudí na pohľad nie veľmi pekné stvorenia. Áno, hovoríme o pavúkoch. Celý život počúvame, že viac sa boja ony nás ako…

Čo a do ktorého odpadkového koša alebo ako triediť odpad

Ak chceme zanechať túto planétu aj pre ďalšie generácie, mali by byť recyklácia a triedenie odpadu našou každodennou samozrejmosťou a rutinou. Napriek tomu majú mnoh…